söndag 15 maj 2011

Porterstek i lergryta

Måste börja med att säga att bilderna blev supersuddiga och helt oanvändbara :( Lite tråkigt.. ser väldigt tort ut detta.. Jaja! Får ge receptet ett extra plus för det är ju sååå gott med porterstek.

Min svärmor brukar göra detta lite titt som tätt. Eftersom det är en av min sambos älsklingsrätter så måste jag ju kunna tillaga det:)
Fick godkänt som tur va och här kommer receptet.


 En stek efter tycke och smak (jag avnänder fransyska)
 1 flaska porter ( 33 cl )
 1/2 dl outspädd svartvinbärssaft
 1 dl kinesisk soja
 6 st enbär
 6 st svartpepparkorn
 2-3 buljongtärningar
 2 stora klyftor vitlök
 1 stor gul lök

 såsen: Ca 8 dl. sky från köttet
 5 msk vetemjöl att reda med
 2 dl grädde

Ställ lergrytan i vatten 15 minuter.

Bryn köttet runt om i smör. Häll porter, saft och soja i en lergryta. I med pepparkorn,
buljong, vitlök samt gula löken skuren i stora bitar.
Lägg i köttet i grytan, koka ur stekpannan i lite vatten och slå i detta i grytan också.

Ställ in lergrytan i ugnen på 150 grader. Vänd köttet några gånger under resans gång. Kokas ca 1 1½ timma. Beroende på stek. Kolla med
termometer( 75 grader ) . När köttet är klart låter du det vila i ca. 20 minuter.


Mät upp 8 dl. sky eller så tar du all sky från köttgrytan. Om smaken är lite tunn på skyn så reducerar ( kokar )du ner skyn tills smaken är bra. Red med mjöl och slå i grädde. Koka upp och allt är klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar