onsdag 4 maj 2011

Prinsesstårta

Botten
4
ägg
2 2 dl socker
1 1 dl vetemjöl
1 1 dl potatismjöl
1 1 tsk bakpulver
fett och ströbröd till formen
2 2 dl mjölk eller grädde

1 1 färdigkavlat marsipanlock
florsocker
50 g röd marsipan

Vaniljkräm:
2 2 dl mjölk eller grädde
2 2 äggulor
1 1/2 1 1/2 msk potatismjöl
1 1 msk socker
1/2 1/2 vaniljstång

Fyllning:
4 4 dl vispgrädde
2 2 dl hallonsylt
1 dl färska hallon

1. Tårtbotten: Smörj och bröa formen. Vispa samman ägg och socker. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175° i 40 minuter. Låt svalna och stjälp upp. Dela tårtbottnen i tre delar.
2. Vaniljkräm: Skär en skåra i vaniljstången och koka upp den i mjölken tillsammans med sockret. Använd en rostfri kastrull. Rör ner äggulorna och potatismjölet. Sjud på svag värme under vispning. Krämen får inte koka. När den tjocknar är den klar. Fiska upp vaniljstången och kyl krämen.
3. Tårtan: Vispa grädden. Blanda hälften av grädden med vaniljkrämen. Bre hallonsylt på en av tårtbottnarna. Bre vaniljgrädden ovanpå. Upprepa. Bre resten av grädden ovanpå och på kanterna på tårtan. Forma grädden till en jämn kulle. Lägg på marsipanlocket. Sikta florsocker över före servering, garnera med tårtpynt och lägg på tomtarna



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar