måndag 2 maj 2011

chili och lime marinerad laxfilé med sambalvitlöksrotfrukter med basilika- och limesås

Lagade precis denna supergoda laxrätt. Satt hela kvällen igår och fundera över hur jag skulle rensa kylskåpet på grönt samtidigt som det skulle smaka bra tillsammans med lax. Detta blev resultatet

till fyra personer behövs:
Lax4 laxfilébitar
1 1/2 lime
1 röd chilifrukt
4 msk olja
flingsalt

Rostade rotfrukter600 g delikatesspotatis eller annan småpotatis
2 morötter
1 rödlök
1/2 dl olja
1 1/2 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
flingsalt

Basilikakräm
4 dl matlagningsyoghurt
2 msk olja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 kruka basilika
1 stor vitlöksklyfta
1/2 lime




Hacka röd chili smått och blanda ihop med olja. vänd ner laxfiléerna och strö på flingsalt.
Låt stå och dra en stund.

Dela potatisen i 2 delar och lägg snittytan nedår. Dela morötterna i mindre bitar och lägg i ugnsformen. Ringla över olja och ställ in i ugnen 250 grader ca 20 minuter.

Rör ihop yoghurt och olja. hacka basilikan och rör ner. Pressa i vitlök och lime och smaka av med salt och peppar.

Blanda ihop olja, sambal och vitlök. Tag ut rotfrukterna strax innan det är helt klart och häll ner i bunke. Häll ner sambaloljan och rör runt. Häll tillbaka i ugnsplåten tillsammans med rödlöken och flingsalt. ca 5-10 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar